Højt selvværd - eller lavt selvværd?

Indsendt .

Jeg har netop afsluttet et forløb om vækst og autenticitet, hvor målet var at øge væksten ved at medarbejdere og ledere øger egen autenticitet.

Dvs. projektet handlede om at skrue op for den vi er – når vi er os selv – og i den proces sikre at væksten, i dette tilfælde med særlig fokus på et forbedret samarbejde og en øget omsætning – effektivt blev taget til næste niveau af medarbejderne og lederne.

Under individuelle dialog-samtaler som jeg afholdt med medarbejderne – viste det sig at de fleste af medarbejderne ikke turde være sig selv. De frygtede konsekvenserne hvis de blottede sig og trådte frem med åbenhed og ærlighed.

Det viste sig at medarbejderne var bange for flg.:

  1. At blive opfattet som dårlige til deres arbejde og forkerte som mennesker
  2. At nærmeste leder ville opfatte medarbejderen som svag
  3. At tabe ansigt
  4. At blotte sig og det så ville blive udnyttet af ledere og kolleger
  5. At miste den status man havde oparbejdet
  6. At føle sig forkert overfor sig selv
  7. At blive udstødt af flokken
  8. At føle sig udenfor fællesskabet
  9. At skulle forsvare sig selv og egne motiver hvis man træder ud af den nuværende rolle
  10. At miste sig selv og følelsen af kontrol

Vi arbejdede i bund med alle 10 frygt-punkter – og opløste dem en af gangen.

Vi arbejdede med forståelsen for – at det netop er ærlighed, sårbarhed og de kærlige motiver – der skaber den tillid og loyalitet som holder sammen på det hele.

Det er allerede ærlighed, sårbarhed og de rene motiver, som gør at vi trods alt er glade for vores arbejde og for at møde ind til kollegerne og “det sociale guld” hver morgen.

Og at det er i dét øjeblik – at vi tør give slip på “den indbildte og illusionære kontrol” og ved at arbejde med evnen til at hvile i sig selv og indsigten om at vi selv styrer vores oplevelse og følelser indefra og ud – sammen kan skabe den autentiske vækst-kultur hvor vi er os selv – og hvor resultaterne skabes frit og ubesværet.

Det lykkedes os i ovenstående tilfælde at skabe en samarbejdskultur hvor vi gav håndslag på at sige farvel til skuespil og i stedet gå TIL hinanden med ærlighed, rene intentioner og målrettet kollegial hjælpsomhed. Og i kølvandet at løfte omsætningen med 40%.

Evnen og modet til at være os selv – er den trumf der rydder bordet. Det er lige her – den kraftfulde energi findes. Den energi der repræsenterer ubekymret, ubesvær og ubegrænset.

Der forskes meget i autenticitet på arbejdspladsen. Og den overskyggende konklusion er – at det netop er her vækst-potentialet findes.

“Jo mere vi er os selv – jo bedre det lykkes os at træde ud af rollerne og i autentisk karakter som os selv – jo mere vækst vil vi evne at skabe – på alle planer”.